ВІЗУАЛЬНА РИТОРИКА ПРОТЕСТАНТСЬКОЇ АРХІТЕКТУРИ (НА ПРИКЛАДІ АДВЕНТИСТСЬКИХ ЦЕРКОВ У КИЄВІ)
PDF (English)

Ключові слова

архітектура
молитовний будинок
адвентисти сьомого дня
візуальна риторика

Анотація

У статті розглядаються особливості архітектури молитовних будинків церкви адвентистів сьомого дня в Україні, починаючи з кінця ХІХ століття до наших днів. Було зроблено спробу дати пояснення феномену розвитку готичних елементів у будівництві молитовних будинків кінця XX – початку XXI століття, хронологічного періоду, який співпав із розпадом Радянського Союзу та здобуттям Україною незалежності. Встановлено зв’язок та роль архітектури з догматичними основами віровчення церкви АСД. Дослідження частково звертається до методологічних підходів, запропонованих Ервіном Панофським у його роботі Готична архітектура і схоластика. Констатується, що архітектура молитовних будинків значною мірою залежала від політичного устрою та релігійного клімату в державі. Вказано, що до 1917 року, до більшовицького перевороту, нові протестантські рухи, у тому числі й церква адвентистів сьомого дня, майже не мали змоги будувати молитовні будинки та зазнавали гонінь, оскільки в Російській імперії існувала специфічна система державно- конфесійних відносин. Показано, що після більшовицького перевороту 1917 р. становище тих церков, які базувалися на вченнях, занесених із Західної Європи та США, піддавалися винятковій обструкції, а їхні священнослужителі репресувалися. Тому всі існуючі молитовні будинки мали вигляд бараків, не виділяючись серед житлових та промислових споруд. Така ситуація багато в чому зберігалася до розпаду СРСР. На підставі аналізу архітектурних особливостей трьох головних церковних споруд міста Києва продемонстровано, що з здобуттям Україною незалежності архітектори під час реконструкції та будівництва молитовних будинків звертаються до запозичення готичних елементів. Встановлено, що це звернення пов’язане з тим, що у своєму образі готичні споруди, поряд з естетикою, здатні втілити важливі теологічні ідеї та служити візуальною проповіддю. Наголошується, що церква адвентистів сьомого дня у своїй діяльності відкрита та орієнтується на євангелізацію суспільства, а тому їй важливо не лише заявити про свою догматику, а й показати органічний зв’язок із ранньою історією християнської церкви. У сукупності з високим естетичним змістом готичний вигляд споруд дозволив новим церквам стати привабливими духовними центрами та важливими архітектурними домінантами міста.

PDF (English)

Посилання

Halgren K. J. When Church Became Theatre: The Transformation of Evangelical Architecture and Worship in Nineteenth-century America. Oxford: Oxford University Press. 310 p.

Halaktyonov M. Klassovыi vrah pod sektantskoi lychynoi. M.L., 1930.

Dudarёnok S. M., Serdiuk M. B. Ystoryia protestantskykh tserkvei Prymorskoho kraia (XIX-XX vv.). Vladyvostok: Yzdatelstvo Dalnevostochnoho unyversyteta, 2014.

Diuby Zh. Vremia soborov. Yskusstvo y obshchestvo 980–1420 hodov / per. s frants. M. Rozhnova, O. Yvanova. Moskva, 2002.

Zhukaliuk M. Kriz buri, shtormy, lykholittia. Kyiv: Dzherelo zhyttia, 2009. 344 s.

Zhukaliuk N. Vspomynaite nastavnykov vashykh. Kyev: Dzherelo zhyttia, 1999.

Zaitsev E. Ystoryia Tserkvy ASD. Zaokskyi: Ystochnyk zhyzny, 2008. 543 s.

Ystoryia evanhelskykh khrystyan-baptystov v SSSR. Moskva: VSEKhB, 1989. 624 s.

Knyha pamiaty / uporiadochyl V. Kyryllova. Ekaterynburh: UYF «Nauka», 1994. 336 s.

Kupryn A. Y., Yama A. Y. Sobranye sochynenyi v 6 t. Moskva: Hoslytyzdat, 1958. T. 5.

Osnovы polytyky Rossyiskoho hosudarstva v sfere svobodы sovesty y veroyspovedanyia (kontseptsyia). Voprosы relyhyy y relyhyovedenyia. Prylozhenye k zhurnalu «Hosudarstvo, relyhyia, tserkov». Moskva, 2009. S. 183–184.

Uait E. Velyka borotba. Kyiv: Dzherelo zhyttia, 2006. 670 s.

Frolov D. Y. K voprosu o pravovom polozhenyy dukhovnыkh khrystyan molokan v Rossyiskoi ymperyy. Vestnyk Tambovskoho unyversyteta. Seryia: Humanytarnыe nauky. 2020. T. 25, № 184. S. 129– 135.

KhIV Vserossyiskyi sъezd Sovetov RSFSR. Biulleten № 12. M., 1929. S. 24.Tsyt. po: Slezyn A. A. Antyrelyhyoznoe nastuplenye sovetskoho hosudarstva v 1927 -1929 hh. Sotsyodynamyka. 2013. № 5. S. 125–189.

Panofskyi Э. Perspektyva kak symvolycheskaia forma. Hotycheskaia arkhytektura y skholastyka. Sankt- Peterburh: Azbuka-Klassyka, 2004.

Yunak D. O. Ystoryia Tserkvy khrystyan adventystov sedmoho dnia v Rossyy v 2 t. Zaokskyi: Ystochnyk zhyzny, 2002. T. 1: 1886-1981 hh. 744 s.

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.