ЕКОНОМІЧНА ЕТИКА УКРАЇНСЬКИХ ПРОТЕСТАНТІВ ЯК ЗАСІБ СТАБІЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ
PDF (English)

Ключові слова

протестантська етика
протестанти
протестантський бізнес
чинники впливу на економічні процеси
Україна

Анотація

У статті розглянуто вплив протестантського бізнесу з притаманною йому етикою ведення бізнесу, ставленням до праці, «трудовою етикою» на економічні процеси в Україні. Зазначено, що хоча Україна не належить до протестантських країн, протестанти займають досить активну позицію в вирішенні багатьох питань соціального спрямування, в т.ч. в науці, освіті, охороні здоров’я, правовій та соціальній сферах. Протестанти-бізнесмени сформували своє середовище, до якого можна віднести підприємства та організації, засновані ними. Спостережено, що більшість працівників на цих установах - протестанти. З’ясовано, що розвиток протестантського бізнесу та його етична концепція реалізується через прямий та опосередкований впливи. З одного боку, протестанти здійснюють своє «вкраплення» на економічні процеси через свою діяльність, окремі організації входять до галузевих та регіональних об’єднань; частина організацій бере участь в правовій та законотворчій діяльності. З іншого боку, протестантський бізнес створює позитивний мікроклімат у колективі, тим самим зростає рівень духовності контактних аудиторій; впливає на сім’ї співробітників та партнерів, соціальні ініціативи, вирішення проблем територіальної громади. Ці чинники стали відомі нам завдяки проведеному анкетуванню, під час якого порівнювалось декілька категорій респондентів: засновники та керівники, фінансові директори та головні бухгалтери, працівники. Результати анкетування підтвердили стабілізуючий вплив економічної етики протестантів на соціально-економічний стан як окремих регіонів України, так і її економіки в цілому.

PDF (English)

Посилання

Veber M. Protestantska etyka i dukh kapitalizmu. Kyiv: Osnovy, 1994. 261 s. URL: http://litopys.org. ua/weber/wbr.htm (data zvernennia: 12.07.2021).

Derzhava i tserkva v Ukraïni-2019: pidsumky roku i perspektyvy rozvytku vidnosyn (informatsiy̆ni materialy). Kyiv : Razumkov centre, 2019. 70 s. URL: https://razumkov.org.ua/uploads/article/2019_ Religiya.pdf (data zvernennia: 13.07.2021).

Do yakykh tserkov khodiat ukraintsi: yak zminiuvalasia relihiina prykhylnist naselennia ostanni piat rokiv. Slovo i Dilo. URL: https://www.slovoidilo.ua/2018/10/23/infografika/suspilstvo/yakyxcerkov- xodyat-ukrayinczi-yak-zminyuvalasya-relihijna-pryxylnist-naselennya-ostanni-pyat-rokiv (data zvernennia: 13.07.2021).

Zvit pro merezhu tserkov i relihiinykh orhanizatsii v Ukraini, zatverdzhenyi Ministerstvom kultury Ukrainy za pidsumkamy 2019 roku. Instytut relihiinoi svobody. URL: https://www.irs.in.ua/ua/statisticsof- religious-organizations-in-ukraine-2020 (data zvernennia: 13.07.2021).

Ministerstvo ekonomiky Ukrainy. URL: https://www.me.gov.ua/?lang=uk-UA (data zvernennia: 12.07.2021).

Protestanty – nadbannia Ukrainy. Korotkyi ohliad 2017. Kyiv: Poklyk, 2017. 38 s. 7. Chyselnist protestantiv sered svitovykh relihii i khrystyianskykh konfesii. Khrystyiany dlia Ukrainy. URL: http://c4u.org.ua/chyselnist-protestantiv/ (data zvernennia: 12.07.2021).

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.